Günümüzde sağlıklı, kaliteli ve yaşlanma etkilerinin minimuma indirildiği bir yaşam en çok merak edilen konular arasındadır. İnsan değişen yaşam koşulları ve ihtiyaçlarla birlikte endüstrinin faydalarını görürken bunun yanında tehditlerine de bizzat maruz kalıyor. Bu noktada vücudumuza giren ve vücutta üretilen zararlı toksik maddelerden korunmak için glutatyon tedavisi bir gençlik iksiri gibi karşımıza çıkıyor. Nedir bu glutatyon tedavisi hadi hep birlikte bir bakalım.
Glutatyon Nedir?
Glutatyon vücutta doğal olarak bulunan reaktif oksijen moleküllerini ve serbest radikalleri yok ederek detoksifikasyon yapan çok güçlü bir antioksidandır. Sağlıklı yaşam için olmazsa olmaz bir etken olan glutatyon vücudumuzu toksik maddelerden arındırır ve hastalıkların oluşmasını önler , yıpranan ve hasarlı dokularınızın tamirine destek olur , gençleştirir.
Glutatyon etki mekanizması : Detoksifikasyon nedir?
Hücrelerin enerji santralleri olan mitokondrilerin sağlıklı çalışması için Glutatyon miktarının normal olması gereklidir. Enerji sentezlenirken bazı elektronlar kontrolden çıkarak, serbest radikal adı verilen oksidatif maddelere dönüşür. Bu maddeler hücrede serseri mayın gibi çarptığı her şeyi tahrip eder. Hasarlanmış veya işlevleri bozulmuş mitokondrilerin kanserleşme sürecinde kritik bir yeri vardır. Normalde vücut için yararlı olan bu mekanizma kontrolden çıkıp fazla üretildiğinde sağlıklı hücrelere da zarar vererek, hücre yıkımı, DNA hasarı, yaşlılık, kanser, kalp, şeker, bunama gibi kronik hastalıklara neden olmaktadır. Bu zararlı maddelerin vücuttan temizlenmesine detoksifikasyon denir.
Detoksifikasyon için en etkili bileşen süper antioksidan olarak bilinen glutatyondur. Glutatyon ; DNA üretimi, bağışıklık sisteminin düzenli çalışması, sperm oluşumu, beyinden civa gibi zararlı maddelerin uzaklaştırılması ve karaciğerden yağların uzaklaştırılmasında da etkilidir.
Glutatyon Eksikliği Neden Olur?
Glutatyon seviyesindeki artış ve azalış hücresel işlevlerin korunmasında önemli bir role sahiptir. Doğal olarak vücudumuzda üretilen glutatyon alkol, ilaçlar , sigara , yaşlanma süreci ve toksik maddelerden dolayı azalmaktadır. Glutatyon seviyelerindeki azalma iç faktörler ve dış faktörler olmak üzere ikiye ayrılır.
İç faktörler : 20’li yaşlardan itibaren vücutta doğal glutatyon üretimi her on yılda ortalama %10-20 azalmaktadır. Artan yaşla beraber glutatyon ihtiyacı artmasına rağmen üretimi azalmaktadır.
Dış faktörler : Her gün maruz kaldığımız sentetik gıda boyaları , röntgen ve UV ışınları , temizlik ürünleri , gıda katkı maddeleri, kimyasal çözücüler, böcek öldürücüler(pestisitler) , sigara dumanı , hava kirliliği gibi dış faktörlerin detoksifikasyonu için glutatyon görev yapar. Vücudumuzda toksik maddelerin birikmesiyle glutatyona duyulan gereksinimin artmasından kaynaklı bir eksikliktir.
Kofaktör olan vitamin ve minerallerin eksikliği sonucunda yetersiz glutatyon sentezlenir. Diğer antioksidanların yetersiz alınması da glutatyonun harcanmasına ve eksikliğine neden olur.
Bu yüzden dışarıdan destek alınması gerekmektedir ve 30 yıldır tedavi olarak uygulanmaktadır.
Glutatyon 3 şekilde yükseltilir:
1- Glutatyon oluşturacak besinleri veya takviyeleri alıp vücudun doğal olarak glutatyon oluşturmasına imkan tanıyarak glutatyon yükseltilebilir.
2- Ağızdan takviye olarak glutatyon alınması; mide asidinde parçalanmakta olduğundan yeterli emilim sağlanamamaktadır.
3- Damardan glutatyon serumları uygulanması ise etkili ve en hızlı sonuç alınan yöntemidir.
Kimler glutatyon tedavisi için adaydır ?
1) Sigara içenler
2) Yoğun alkol tüketenler
3) Daha kaliteli ve beyaz bir cilt isteyenler
4) Bağışıklık sistemi düşük olanlar
5) Sperm sayısı azlığı
6) Sürekli yorgun hissedenler
7) Sık seyahat edenler
8) Çok yoğun çalışanlar
9) Katarakt , Alzheimer, ASD ( Otizm), Kanser , KOAH ( Akciğer hastalığı), Diyabet , HİV, Ağır Metal toksitesi , MS (Multiple Skleroz) , Demans, Parkinson Hastalığı , İnme gibi hastalıkları olanlar
Glutatyon Terapisini Kimler için uygun değildir ?
Glutatyonun faydaları nelerdir ve nerelerde kullanılabilir ?
Glutatyon tedavisi nasıl uygulanır ?
Hekimin önerisi doğrultusunda Ortalama 5-10 seans haftada 1 kez olacak şekilde 15-20 dakikalık seanslarla serum olarak uygulanır. Kişinin genel durumuna göre beraberinde vitamin takviyeleri