Çatlaklar genellikle hızlı büyüme ile ilişkili hızlı cilt gerilmesi sonucu oluşur. Cildin üst tabakasının bütünlüğü bozulmadan alt tabakasın aşırı gerilme nedeniyle aniden yırtılması sonucu ortaya çıkar. Cildin esnemesini sağlayan elastin lifler hasar görmüştür, deri incelmiş ve bütünlüğü bozulmuştur. Çatlaklar ilk olarak, yırtılmanın oluşumu sırasında deri içindeki mikro kanamalar nedeniyle mor ve kırmızı olarak görülmektedir ve son derece kaşıntılıdır, zamanla solarak beyazlaşır ve rengi ten rengine yakınlaşır.
Cilt çatlakları erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülmektedir. En çok görüldüğü bölgeler; karın, kalça, basen, baldırlar, diz arkaları, göğüs, sırt ve koldur. Kısa sürede aşırı kilo alma, hızlı kilo verme, ergenlik, gebelik, kortizonun fazla miktarda salgılandığı Cushing Hastalığı ve uzun süreli sistemik veya topikal kortizon kullanımı, hormon replasman tedavileri çatlakların oluşumuna yol açan nedenlerdir.
Çatlak tedavisinde yüzde yüz başarı elde edilememekle birlikte görünümü belli oranda düzeltilebilir. Hastanın etkilenen bölgesi ve lezyonun derinliğine göre uygulanacak tedavi ve seans sayısı değişim göstermektedir.